A vállalkozás értékének és eladási árának meghatározása

A vállalkozás értékének és eladási árának meghatározása

A lényeg röviden

A vállalkozás értékelése általában az utolsó 3 év mérlege alapján történik. A mérleg korrigálása során figyelembe vesszük a nyereségnövelő és nyereségcsökkentő tényezőket, valamint megvizsgáljuk a kamat és a nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredmény, azaz az EBIT összegét. Ez szolgál alapul az eladási ár megállapításához.

Hogyan zajlik az eljárás?

Az utolsó 3 év mérlegei mellett további kritériumok is szerepet játszanak az eladási ár meghatározása során:

Figyelem:

Az adott piacot kevésbé ismerő „tanácsadók“ szívesen folyamodnak ahhoz az értékelési módszerhez, amely azt mutatja meg, hogy elméletben mi lehet a vállalkozás legmagasabb értéke, ami a legtöbb esetben irreálisan magas árat jelent.

Amennyiben az eladási árral kapcsolatos várakozás jelentős mértékben eltér a vállalkozás tényleges értékétől, akkor a folyamat igen ritkán jut el a vevőjelöltekkel történő komoly tárgyalásokig.

Milyen előnyökkel jár ez az Ön számára?

Tapasztalt számviteli szakembereink professzionális módon állapítják meg az eladási árat: a vállalkozásról készített értékelésünk a legtöbb esetben megegyezik a ténylegesen célzott vételárral.

A reális eladási árnak köszönhetően magasabb a tényleges érdeklődők száma, így a tapasztalatok alapján az eladási esélyek jelentősen növekszenek.

Amennyiben vállalkozását a közreműködésünkkel értékesíti, sikeres eladás esetén a vállalkozás általunk készített értékelésének minden költségét beszámítjuk a sikerdíjba.